Livsstil

Kristina Andersson: Två nycklar till hållbar livsstilsförändring

Att lyckas med en livstilsföräning och inte minst få den hållbar kräver enligt mig framför allt två viktiga förberedelser.

1 Sätt “rätt” mål och gör det tydligt- det vill säga ett mål som är ditt och som är viktigt för dig.

Hur ska du veta det då? Jo mitt tips är att inte börja leta efter det i hälsotidningar, på bloggar, instagram eller ens bland dina vänner utan inom dig! Sätt dig ner och fundera över vad du tycker om. När mår du bra? Vilka stunder, aktiviteter, platser, människor etc får hela din kropp att Jubla? Kanske har du det redan i ditt liv men måste uppmärksamma det lite bättre. Kanske har det funnits men glömts bort (ex barn-/ungdomssporten/aktiviteten), eller bara längtar du efter det. Gör en moodboard. Klipp, klistra, rita, skriv in ord etc som symboliserar dessa saker. Helt enkelt en moodboard över ditt liv.
Okej, nu vet du hur du vill att det ska vara. Dags att fundera på ett lämpligt mål som går i linje med detta. Ex. Om mer tid med vänner och familj finns på din moodboard så kanske inte en ironmansatsning som tar mkt tid är rätt mål (så vida inte vännerna och familjen oxå satar så ni kan göra det ihop). Formulera ett mål som stämmer överens med din moodboard – som faktiskt leder till mer av sånt du mår bra av! Gör sen målet tydligt! Plocka fram en målbild på hur det känns framme. Det kan vara ett ord, en bild, en symbol – som får dig att påminnas om varför du ska göra prioriteringar som kanske spontant inte känns kul alla gånger men som leder till målet. Målbilden ska tex hjälpa dig att ta dig upp en tidig morgon istället för att ligga kvar och snooza, eller orka fixa matlådan, orka lägga 5 min extra på maten etc. Den ska hjälpa dig att känna att det är värt det! Hjälpa dig att förstå att det är av egoism och för din egen skull du gör dessa prioriteringar – inte för “att vara duktig”.
2 Att sätta mål, även om det är helt rätt, räcker inte. Du måste oxå börja göra (ja, jag är hemskt ledsen att säga det men att tänka och vilja räcker inte… 😉).
Ska du få ett annat resultat än det du har idag måste du göra annorlunda. Du måste prioritera annat. Du ska alltså göra andra val i dina vardagssituationer än du gör idag. Va lite schysst mot dig själv, se till att underlätta för dig själv att göra “rätt”. Du har betydligt större chans att lyckas om det rätta valet blir det lätta valet. Gör det lätt att väja rätt. Skapa förutsättningar för dig själv och dina nya val helt enkelt. Ex se till att bara ha sånt hemma som du planerar att äta. Är målet att äta mer grönt – se till att handla hem mer grönt, fyll frysen! Ska du få in mer vardagsmotion – se till att skaffa skor, jacka, väska etc som gör att det faktiskt går att promenera till och från jobbet/mellan möten etc. Att skaffa sig snygga träningskläder som man längtar efter att få sätta på sig är en ytlig men ack så effektiv strategi för många. Ska du ha matlåda – se till att du ha bra sådana! Hitta smidiga rutiner! Gör storkok om det underlättar eller hemgjort halvfabrikat! Är det för komplicerat för ditt livspussel – hitta en annan strategi! Kanske hitta bästa “plocka ihop maten” på Ica? Brukar du skippa träningen för att du är för trött och hungrig efter jobbet och bara vill hem? Eller småäter du på kvällen? Lägg krut på att få in bra enkla mellanmål på em. Det gör att du både orkar träna och slipper sötsuget på kvällen.
Så, ta en funderare på vilka förutsättningar DU behöver för att göra DINA “rätta” val lite lättare. Det handlar alltså helt enkelt om att göra det enklare och skönare för dig själv! Självklart innebär en förändring arbete och motstånd – man glider sällan på bananskal till en förbättring, men sätt för den delen inte upp onödiga hinder och krokben för dig själv!