Träning

Löpartips för nybörjaren

Löpartips för nybörjaren

 Löpning är en härlig träningsform som är lättillgänglig för de flesta. Det är bara att knyta på sig skorna, öppna dörren och ge sig ut. Men, för många är det trots det en hög tröskel till att ta steget att ge sig ut. Det kan vara vädret som inte lockar eller minnet från tidigare löppass som kändes tunga och jobbiga. Löpning kan kännas jobbigt att börja med helt enkelt. Ett vanligt nybörjarmisstag är nämligen att man går ut för hårt och springer både för långt och för fort för att det ska vara trivsamt och locka till ännu ett pass. Vissa tänker att man måste springa ihållande 5 km för att det ska räknas som löpning men så är det verkligen inte. Här kommer våra bästa tips till dig som är nybörjare med löpning/ vill komma igång.

 

  • Utgå från ditt nuläge, har du inte sprungit regelbundet tidigare så kan du börja med att gå i rask takt. Lägg sedan till längre och längre inslag av jogg. Börja med så lite som 15 sekunder jogg om det känns lagom. Sedan ökar du lite mer jogg-tid för varje träningspass. Låt det ta tid. I början går du mer än du springer, men med tiden kommer du förhoppningsvis göra tvärtom, springa mer än du går. Men öka sakta som sagt, öka din totala träningsmängd med max 10%/vecka för en skonsam upptrappning. Detta för att vänja kroppen vid den höga belastningen som löpning faktiskt är. I ett löpsteg belastar du kroppen med 3 ggr din kroppsvikt. Går du ut för hårt drabbas du lätt av överbelastningsskador.
  • Variera vilket underlag du springer på för att spara på kroppen. Förlägg gärna dina rundor i skogen (mjukt underlag) om du har möjlighet. Spara de korta, lite snabba passen till asfalten (hårt underlag).
  • Köp ett par löparskor anpassade efter din kropp. Gå till en butik där du kan få hjälp att prova ut en sko. Ibland finns det möjlighet att springa några steg på ett löpband så att skoförsäljaren kan se om du pronerar/överpronerar och rekommendera skor efter ditt löpsteg.
  • Det är vanligt att klä sig för varmt inför löpturen, testa att ta lite tunnare kläder alternativt ha möjlighet att ta av dig ett lager. Ett bra mått är att det ska vara lite kyligt i början – du får snabbt upp värmen.
  • Vila minst en dag innan nästa löppass, kroppen behöver återhämtning.
  • Komplettera din löpning med styrketräning och rörlighetsövningar. Kör 15 min två gånger i veckan. Det räcker för att ge en god löpstyrka. I ett av våra kommande inlägg kommer vi att tipsa om lämpliga styrke- och rörlighetsövningar – håll utkik!

 

Lycka till med din löpning! I nästa inlägg kommer vi att skriva om löpteknik och ge våra bästa tips för att göra din löpning både lättare och roligare. Vi älskar löpning och hoppas kunna inspirera er till att hitta löparglädjen!

 

Kramar

Helen och Elin