Rörlighetsträning och löpning
Träning

Rörlighetsträning och löpning

Del 1 – Rörlighet

Rörlighet och styrka ger dig en stark kropp som kan hantera påfrestningen av löpningen

Efter många år med fotboll och innebandyspelande där stretching var en naturlig del efter varje pass har vi som löpare nu mer istället hittat till rörlighetsträningen som vi tycker ger oss större resultat. 

Rörlighet är en av de 5 grundläggande fysiska färdigheterna inom idrott (övriga: kondition/uthållighet, styrka, koordination, snabbhet och spänst). “om du brister i rörlighet kan du bara prestera 80 % av din potentiella förmåga). 

Med rörlighetsträning och en god rörlighet kan du bl a: undvika skador, utveckla din teknik, använda din styrka/kraft mer optimalt, öka din kroppsmedvetenhet och dina rörelser blir mycket effektivare. Du får också en bättre hållning och bättre reaktionsförmåga i muskeln/musklerna. Har du en begränsad rörlighet exempelvis i höftböjaren så kan det begränsa ditt löpsteg. Stelhet i leder kan påverka ditt rörelsemönster på ett negativt sätt. En god rörlighet ger bättre förutsättningar för löpsteget.

Vi rekommenderar att du väver in rörlighetsträning som en del i din uppvärmning. En kall muskel kan inte utföra samma insats som en varm, en stel muskel kan inte utföra samma prestation som en rörlig. Under uppvärmningen så förbereder vi kroppen inför träningspasset, aktiverar nervsystemet, värmer upp muskler och andra vävnader. Rörlighetsträning innan ett pass bör vara dynamisk (i rörelse), statisk (fast position) rörelseträning/stretch innan löpningen kan försvaga din prestation. 

Här kommer några av våra favoritövningar:

  1. Huksittande rotationer (bild 1 ovan från vänster)
  2. Nedåtgående hund till uppåtgående hund (bild 2 ovan från vänster)
  3. Runners stretch (bild 3 ovan från vänster)

Filmer på övningarna hittar du i våra storys måndag 5/10. Sparas därefter under Höjdpunkter i Livet i krokarnas Instagram-profil. Nästa vecka kommer del 2 där vi pratar om vikten av styrketräning i kombination med löpning.

Stort lycka till med din rörlighetsträning!

Kram från Helen och Elin